De huidige Arnhemse gemeenteraad is geïnstalleerd op 11 maart 2010. De fractie van GroenLinks bestaat sindsdien uit vijf raadsleden en twee commissieleden. Nu het zomerreces aangebroken is, is het de hoogste tijd voor een recapitulatie van het afgelopen jaar. Wat heeft de GroenLinks-fractie voor elkaar weten te krijgen? Op welke onderwerpen hebben de GroenLinksers ingezet? En waar moet de komende tijd nog hard aan gewerkt worden? Een overzicht van een ruim jaar politiek bedrijven door GroenLinks Arnhem.

In april 2011 werd het huidige college van burgemeester en wethouders gevormd. GroenLinks maakt deel uit van deze coalitie middels haar wethouder Henk Kok. In het “Arnhemse Lenteakkoord”, zoals het coalitieakkoord heet, zijn veel standpunten vertegenwoordigd die ook in het verkiezingsprogramma van GroenLinks Arnhem terug te vinden zijn. De fractie kon zich met name vinden in ideeën als het op peil houden van welzijn, zorg en armoedebestrijding; het behouden van kleine podia en creëren van een broedplaats voor kunstenaars; atelierwoningen in leegstaande panden; aandacht voor voetgangers en fietsers; en natuur en recreatie als enige bestemming voor Stadsblokken/Meinerswijk. GroenLinks heeft zich in het bijzonder hard gemaakt voor het realiseren van een Gemeenschappelijk Duurzaam Energiebedrijf. Ook was de fractie er zeer tevreden mee dit een akkoord op hoofdlijnen is, dat niet ‘dichtgetimmerd is’, waardoor de gemeenteraad daadwerkelijk de macht heeft en de mogelijkheid heeft die ook te benutten.

Arnhem Millenniumgemeente
De fractie heeft zich gedurende het afgelopen jaar grofweg op bovengenoemde onderwerpen geconcentreerd. Ook werd Henk Kok wethouder Millenniumgemeente: op initiatief van de vorige GroenLinks-fractie had de Arnhemse gemeenteraad al besloten om Millenniumgemeente te willen worden, wat wil zeggen dat op het gebied van duurzame ontwikkeling initiatieven worden ontwikkeld die heel algemeen geformuleerd de lokale betrokkenheid bij de millenniumdoelen versterken. Zoals u uitgebreider kunt lezen in het recent geplaatste stuk over wethouder Henk Kok, zijn de millenniumdoelen inmiddels geen geïsoleerd iets meer, maar onderdeel van het beleid van de gemeente Arnhem geworden.

Gemeenschappelijk Duurzaam Energiebedrijf en groene stroom voor minima
Op het gebied van energie en duurzaamheid zijn ook belangrijke stappen gezet met betrekking tot het Gemeenschappelijk Duurzaam Energiebedrijf. In december bleek dat alle partijen graag concrete stappen willen zetten met betrekking tot dit initiatief van GroenLinks. In diezelfde maand publiceerde fractievoorzitter David Willemsen een opiniestuk in de Gelderlander, waarin hij pleitte voor duurzaam bezuinigen. Wat hem betreft heeft bezuinigen alleen zin als je tegelijkertijd ook durft te investeren in nieuwe ontwikkelingen, zoals inzetten op duurzame energie en energiebesparing. Ook is het programma ‘Arnhem Energiestad’ ontwikkeld, waarin economie en duurzaamheid bij elkaar komen. Op 24 juni is het convenant ‘Energie Made in Arnhem’ ondertekend door vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, onderwijs, overheid, woningcorporaties en (maatschappelijke) instellingen. In dit programmaplan staan 43 concrete acties vermeld, die beschrijven hoe de gemeente haar ambities op het gebied van innovatieve energietechnologie en duurzaamheid in de praktijk vorm gaat geven. Een voorbeeld is dat de gemeente op zowel bestaande als nieuwe gemeentelijke gebouwen de mogelijkheid wil bieden er zonnefolie of zonnecellen te plaatsen; het is vervolgens aan marktpartijen om van dit aanbod gebruik te maken. Ook worden energiescans aangeboden aan het midden- en kleinbedrijf, en en is er het idee van een energie-broedplaats waar innovatieve en nieuwe bedrijven op het gebied van energie- en milieutechnologie zich kunnen vestigen. Het doel van dit alles is om Arnhem klaar te maken voor een duurzame en groene toekomst: iets waar GroenLinks zich volledig achter schaart.

GroenLinks voegde zelf bovendien de daad bij het woord middels het initiatiefvoorstel ‘Twee vliegen in een klap’, dat pleit voor groene energie voor de Arnhemse minima. Aan de ene kant wordt door collectieve inkoop de prijs die minima voor energie moeten betalen lager, en tegelijkertijd wordt hiermee het gebruik van duurzame energiebronnen gestimuleerd. In mei stemde de raad in met het voorstel, waardoor het college op dit moment bezig is met een onderzoek naar de mogelijkheden om collectief goedkope groene energie in te kopen voor de Arnhemse minima. Bovendien is mede dankzij de motie voor een onderzoek naar de mogelijkheden van ‘walstroom’ aangenomen. Walstroom is een voorziening waarmee boten die aangemeerd zijn op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier van stroom kunnen worden voorzien. Met het aannemen van deze motie is duidelijk geworden dat de partijen het erover eens zijn dat (groene) stroom duurzamer en beter voor de luchtkwaliteit is dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Bovendien dragen stillere en 'schonere' ligplaatsen bij aan de gastvrijheid van de gemeente. Er wordt overwogen overwogen walstroom te realiseren voor het deel van de Nieuwe Kade ten oosten van de John Frostbrug; eind 2012 zullen de resultaten van dit aanvullende onderzoek bekend worden.

Kunst en cultuur
Een ander initiatief van GroenLinks is het in maart aan wethouder Van Wessem aangeboden rapport ‘Broeden in Arnhem’. Uit dit rapport blijkt dat het atelieraanbod in onze stad de afgelopen jaren nauwelijks gestegen is, terwijl de in 2003 in de Ateliernota vastgestelde streefcijfers daar wel om vragen. In de nota zijn problemen aangeduid, vragen gesteld en aanbevelingen geformuleerd om alsnog zo snel mogelijk meer permanente en tijdelijke ateliers te realiseren. Zie ook het radio-interview met Tobias over het atelierbeleid. Naar aanleiding van het rapport heeft wethouder Van Wessem een nieuw plan van aanpak voor de ‘creatieve milieus’ opgesteld: het moet ertoe leiden dat in 2014 driehonderd permanente ateliers en atelierwoningen gerealiseerd zijn. Dit plan van aanpak is door de raad goedgekeurd, waardoor behalve €66.000,- voor een onderzoek naar hoe dit het beste gerealiseerd kan worden ook €93.000,- gereserveerd zal worden voor een ‘bruggenbouwer beeldende kunst’. Deze bruggenbouwer zal de komende drie jaar mensen bij elkaar brengen om zo veel mogelijk mogelijkheden te bieden aan beeldend kunstenaars en vooral zichtbaar te maken waar ze mee bezig zijn. Tot slot maakt GroenLinks zich zorgen over het faillissement van G72, de beheerder van het Hoofdkwartier waarin ruim zestig kleine bedrijven die deel uit maken van de creatieve sector verzameld zijn. Daarom heeft de fractie nu vragen gesteld, onder andere in de hoop meer zekerheid te krijgen over of de huidige functie van het Hoofdkwartier in de toekomst behouden kan blijven.

Natuur en milieu
De gemeente gaat de komende jaren, in de hoop de bereikbaarheid van Arnhem te verbeteren, sterk inzetten op meer gebruik van fiets en OV, om zo het autogebruik en de CO2-uitstoot in de stad te verminderen. Dat bleek in februari uit de ‘Verkenningennota bereikbaarheid’ die aan de raad gepresenteerd werd. Op het gebied van afval worden, mede na flink aandringen vanuit GroenLinks, de mogelijkheden onderzocht van een nieuw systeem gebaseerd op het principe ‘de vervuiler betaalt’. De uitkomsten van dit onderzoek zullen in het najaar gepresenteerd worden als onderdeel van een integraal afvalplan. Op het gebied van natuur zet GroenLinks-wethouder Kok zich op het moment actief in voor Stadsblokken/Meinerswijk als het ‘Groene Hart’ van Arnhem. Ook mag de gemeente Arnhem zich sinds februari dit jaar ‘Fairtrade gemeente’ noemen. Doordat Stichting Fair Trade Arnhem zoveel goede initiatieven ter bevordering van het gebruik van fairtrade producten heeft ontwikkeld is deze titel aan Arnhem toegekend. Deze initiatieven dragen bovendien bij aan het streven van Arnhem om de Millenniumdoelen te bereiken, iets waar GroenLinks Arnhem ook actief aan bijdraagt middels haar projectgroep Millennium.

Sociale zaken en Maatschappelijke Ondersteuning
GroenLinks Arnhem maakt zich grote zorgen over de toekomst van de mensen die het moeilijk hebben in de Arnhemse samenleving: mensen die, bijvoorbeeld vanwege een beperking, afhankelijk zijn van sociale voorzieningen. In het lenteakkoord is opgenomen dat de coalitie het armoedebeleid wil handhaven op het huidige niveau. Dat klinkt misschien wat zuinig, maar is toch redelijk ambitieus gezien het feit dat er de komende jaren flink bezuinigd zal gaan worden. GroenLinks Arnhem heeft daarom armoedebestrijding tot speerpunt benoemd. Ook heeft de Arnhemse gemeenteraad, met sterke instemming van GroenLinks, het college de opdracht meegegeven tegen het Bestuursakkoord tussen Rijk en gemeenten te stemmen, zoals uiteindelijk bij de vergadering van de Vereniging van Nederlandse gemeenten vrijwel alle gemeentes hadden gedaan. Juist kwetsbare mensen, werkzaam in sociale werkplaatsen, dreigden de dupe te worden van de decentralisatie van de sociale werkvoorziening, jeugdzorg en AWBZ. Recentelijk werd bekend dat minister Donner gemeenten die de plannen toch uitvoeren wil steunen met de 100 miljoen euro die juist gekort zou worden, als blijkt dat ze geld tekort komen. Tijdens de bezuinigingen bleek bovendien dat de Arnhem Card, de kaart voor Arnhemmers met een inkomen op minimumniveau die hen flinke kortingen op talrijke activiteiten biedt, zwaar onder druk stond. Uit antwoorden van het college op vragen van GroenLinks Arnhem bleek dat mensen die sporten via de Arnhem Card tegenwoordig onder andere zelf kleding en toebehoren moeten kopen, terwijl zij hier eerder een voucher voor kregen. Tijdens de grootscheepse bezuinigingsoperatie wist GroenLinks er, samen met een aantal andere fracties, middels een groot amendement voor te zorgen dat onder andere op de voorzieningen van de Arnhem Card niet verder gekort wordt. Overigens zijn ook natuureducatie, huishoudelijke hulp, peuterspeelzalen en kunst in de openbare ruimte daardoor ontkomen aan keiharde bezuinigingen. De voorzieningen van de Arnhem Card worden op peil gehouden door €600.000 in mindering te brengen op de voorgenomen bezuiniging. Hierdoor kan de armoede-agenda onverkort worden uitgevoerd, zoals in het Lenteakkoord overeen is gekomen, en worden de financieel minst draagkrachtigen in de samenleving niet extra getroffen door de bezuinigingen.