Twee jaar nadat het GroenLinks initiatiefvoorstel Duurzaam Evenementenbeleid in de raad werd aangenomen, is de nieuwe evenementenvisie aangenomen, waar duurzaamheid een belangrijk onderdeel van uit maakt. In hoofdstuk 6, Arnhem duurzame evenementenstad geeft het college aan dat men wil toewerken naar ‘energietransitie’ en ‘energieneutraliteit’. Dat betekent onder andere een vermindering in energieverbruik en een toename in het opwekken van hernieuwbare energie. Ook gaat Arnhem inventariseren op welke terreinen de evenementen in Arnhem nog meer duurzaam gemaakt kunnen worden en de onderzoeksresultaat zullen verankerd worden in gemeentelijke subsidies en vergunningen voor bij evenementen en festivals. Het college zal niet alleen de tien punten uit het voorstel van GroenLinks meenemen, tevens zullen ze de aanbevelingen betrekken van: het Landelijke platforms duurzaamheid en voorbeelden van andere steden meenemen. We prijzen het college dat ze duurzaamheid zo oppakken en zien graag zo spoedig mogelijk concrete resultaten.

Ook zien we dat het college kiest voor een nieuwe indeling van 3 categorieën evenementen met daarbij behorende kenmerken en voorwaarden. Elke indeling is arbitrair, maar GroenLinks is vooral tevreden met het feit dat er meer budget komt voor springplankevenementen, zodat creatieve en innovatieve concepten een kans kunnen krijgen. Ook gaat het college op meerdere plekken evenementen toestaan en ook meer evenementen op plekken waar nu nog een beperking qua aantal zat. Ook gaat het college kijken of leegstaande plekken en panden betrekken in het onderzoek naar de mogelijkheden voor meer evenementenplekken. Een goed initiatief. Daarnaast werd duidelijk in de behandeling van de evenementenvisie dat een springplankevenement kan doorgroeien tot een beeldbepalend evenement. Daardoor is er een unieke kans voor Arnhemse organisatoren en creatieve mensen om een nieuw evenement uit te proberen en wellicht zien we dat over vijf jaar groots terug op Nederland 2.

In de visie staat dat evenementen een economisch, cultureel, sportief en/of sociaal maatschappelijk een grote toegevoegde waarde hebben. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor Arnhemmers. Evenementen dragen bij tot de leefbaarheid van de stad en versterken de sociale cohesie. Om die reden vindt GroenLinks het belangrijk dat de kleinschalige evenementen die zo bij Arnhem horen ook de komende jaren op de evenementenkalender terug te vinden zijn en dat uit de evaluatie blijkt of er nog verbeteringen mogelijk zijn.