Tobias de Groot, raadslid van GroenLinks, vindt dat ook vertegenwoordigers van de culturele wereld zitting moeten nemen in het aanjaagteam dat de leegstand van kantoren in Arnhem gaat terugdringen. Dit team gaat op initiatief van (A) Platform begin volgend jaar van start. Tobias: "Het is heel vreemd dat de cultuursector geen deel uit maakt van het team, terwijl kunstenaars een voorname rol wordt toegedicht bij het herontwikkelen van kantoren".

Het aanjaagteam gaat onder regie van de gemeente vallen, en heeft als doel om de tienduizenden meters ongebruikte kantoorruimte in de stad een (nieuwe) bestemming te geven. Omdat getracht is zoveel mogelijk disciplines te vereni­gen zijn mensen met allerlei verschillende achtergronden in het team opgenomen: zo zijn onder meer architec­ten, banken, ontwikkelaars en ma­kelaars vertegenwoordigd. Tobias heeft nu vragen gesteld aan het college van B&W, omdat hij het belangrijk vindt dat ook bijvoorbeeld ie­mand van het collectief Slag Voor Arnhem of atelierbeheerder Slak in het aanjaagteam benoemd wordt.

In het 'Concept plan van aanpak aanvullend kantoorbeleid' is expliciet opgenomen dat in sommige gebouwen ateliers voor kunstenaars ondergebracht kunnen worden. Met de motie 'Betrek de kunstenaar erbij', die in februari 2009 werd aangenomen door de raad, werd het college verzocht kunstenaars en het GBK actief te betrekken bij de 'inrichting van creatieve milieus'. Het college gaf toen aan de overwegingen van de motie te steunen, en te menen dat 'de effectiviteit van het vastgestelde nieuwe atelierbeleid valt of staat met de adequate afstemming van vraag en aanbod'.

Tobias heeft nu namens GroenLinks schriftelijk de volgende vragen ingediend: 1. Wat is de reden dat er in het ‘aanjaagteam’ geen vertegenwoordiger zit uit de culturele wereld, zodat die kennis kan inbrengen op het gebied van vraag en aanbod naar atelier(s)(woningen) en behoefte aan presentatieruimte, zoals iemand van Slag voor Arnhem of SLAK? 2. In de motie ‘Betrek de kunstenaar erbij’ antwoordde het college netwerkorganisaties te betrekken bij invulling van concrete initiatieven. Is de gemeente daarom voornemens het team uit te breiden met een vertegenwoordiger, zoals in vraag 1 omschreven? 3. In de Stand van zaken acties maatregelen Herijking kantorenbeleid Arnhem 2008-2020 staat dat het voormalig MO kantoor op de Broerenstraat sinds 2008 leegstaat. Vindt de gemeente dit ook een mooie plek voor ateliers en presentatieruimte? GroenLinks hoopt spoedig antwoord op haar vragen te krijgen, en hoopt dat de cultuursector alsnog vertegenwoordigd zal worden in het aanjaagteam.