Ondanks de oproep van GroenLinks om privacy zwaarder te wegen, besloot een meerderheid van de gemeenteraad flexibel cameratoezicht toe te staan. Het grondrecht privacy komt steeds vaker onder druk te staan, daarom is het belangrijk om een misverstand over privacy op te helderen.

“Privacy is een onderwerp dat regelmatig voorbijkomt. Dat Google alles van ons weet, dat vinden we misschien wat vreemd, maar in de huidige maatschappij zal het er wel bij horen.” Zo schetst raadslid Joël van der Loo een beeld dat de meeste mensen vast herkennen.

De meeste mensen hebben een vaak nonchalante houding als het over hun privacy gaat, dat is ook helemaal niet erg. Maar steeds vaker ontstaat er het sentiment dat men niets te verbergen zou hebben en dat bescherming van privacy daarom overbodig zou zijn. Een groot misverstand en één die grote gevolgen kan hebben.

Het gevaar van dit misverstand schuilt in het idee dat als je je aan de regels houdt er dus geen gevolgen zullen zijn op het moment dat overheden meekijken. “Ik doe niets dat niet mag, dus ik heb niets te verbergen” is dan de conclusie. Dat zou betekenen dat iedereen die wel iets te verbergen heeft, iets heeft gedaan dat niet mag en dat het beschermen van privacy alleen in het voordeel van criminelen werkt.

Dat is absoluut niet het geval, iedere voordeur heeft een slot, elke betaalpas een pin en onze email inbox beschermen we met een wachtwoord. Het idee dat alleen een 'slecht persoon' iets te verbergen heeft is eigenlijk best vreemd. Het belang van privacy is misschien niet direct duidelijk, maar daarom niet minder belangrijk. 

Van der Loo: "Als de burger niet langer het belang van privacy inziet, is het juist de taak van overheden om het grondrecht dat privacy is, te beschermen".