Behoud de kracht van Willemeen

Al jarenlang is welzijnsorganisatie Rijnstad verantwoordelijk voor het cultuur- en jongerenwerk van Willemeen. Dankzij jongerenwerkers van Rijnstad en vele vrijwilligers is Willemeen uitgegroeid tot een begrip in Arnhem en ver daar buiten. Onlangs maakte het college van burgemeester en wethouders van Arnhem bekend dat de functies cultuur en jongerenwerk gescheiden worden. GroenLinks wil cultuur en jongenwerk niet scheiden en kijken of dit besluit veranderd of voor nu uitgesteld kan worden. Groenlinks-raadslid Tulay Gemici: “Juist de laagdrempeligheid en combinatie van cultuur- en jongerenwerk maakt Willemeen zo sterk. We willen dit niet verloren laten gaan.” Mede op initiatief van GroenLinks gaat de gemeenteraad deze maand over Willemeen in debat.

De GroenLinks-fractie is recentelijk met de groep rond #redwillemeen in gesprek geweest om hun verhaal te horen. De onrust onder de vrijwilligers van Willemeen is goed te voelen. De vrees is dat wanneer de subsidie richting Rijnstad stopt, Willemeen niet langer kan functioneren als poppodium, culturele broedplaats en sociaal ontwikkelhuis. “Juist de laagdrempeligheid, dat je met je gitaar langs kan komen en even een stuk mag spelen en vervolgens vrijwel direct wordt opgenomen in de programmering is iets wat uniek is en geborgd moet worden”, aldus een van de vrijwilligers.

Ook zitten de vrijwilligers van Willemeen in hun maag met de steeds meer verdwijnende cafés en clubs zoals café de Kroeg, 8bit en meest recentelijk de nachtclub Manhattan. Dit zijn scènes waar bij uitstek subculturen zich kunnen ontwikkelen. GroenLinks vindt dat Arnhem zuinig moet zijn op haar kweekvijvers zodat jongeren de ruimte krijgen om zichzelf en hun culturele identiteit door te kunnen ontwikkelen. De gemeenteraad debatteert op initiatief van GroenLinks, SP, PvdA en PvdD binnenkort over de situatie bij Willemeen. GroenLinks zal zich dan inzetten om de combinatie van jongerenwerk en cultuur te behouden.