De fracties van het CDA Arnhem en GroenLinks willen dat het college sneller en vollediger sneeuw gaat ruimen, met name op fietspaden. Er zijn veel klachten ontvangen van boze Arnhemmers, die zich afvragen waarom de gemeente zo weinig sneeuw ruimt. Vooral op fietspaden is er sprake van een groot veiligheidsprobleem. Om die reden hebben de fracties nu tezamen schriftelijk vragen gesteld aan het college over het sneeuwruimbeleid van de Gemeente Arnhem.
CDA Arnhem-raadslid Gerben Karssenberg had, mede naar aanleiding van een rapport van de Fietsersbond, tijdens de Politieke Maandag van 22 november al mondelinge vragen aan het college gesteld over het sneeuwvrij maken van fietspaden. Dat was toen uiterst actueel, aangezien er sneeuw aan kwam. Inmiddels zijn we een maand verder en hebben we erg veel sneeuw gehad. Het sneeuwvrij houden van de hoofdwegen en de fietspaden behoort tot de taak de gemeente. Volgens GroenLinks en CDA Arnhem heeft kunnen zien dat er veel te weinig sneeuw verwijderd is. Arnhem scoort hiermee niet alleen erg slecht ten opzichte van omliggende plaatsen als Oosterbeek en Ede, maar betekent gewoon een veiligheidsprobleem.
De beide fracties hebben erg veel reacties ontvangen van boze Arnhemmers. Mensen vragen zich af waarom er zo slecht opgetreden wordt door de gemeente, en waarom fietspaden niet geveegd of geborsteld worden. Fietsen is een levensgevaarlijke onderneming geworden, en waar de fietspaden tijdens vriesperiodes onzichtbaar zijn, veranderen ze bij dooi in een zwembad. Sjaak van 't Hof, raadslid van GroenLinks: "Het wordt de hoogste tijd dat de gemeente zijn verantwoordelijkheid neemt en méér aandacht besteedt aan het verwijderen van sneeuw".
De fracties van het CDA Arnhem en GroenLinks hebben het college de volgende vragen gesteld:
1. Waarom heeft het college niet veel eerder dan 21 december heel actief en met veel materieel de veiligheid van fietsers bevorderd door alle fietspaden sneeuwvrij te houden? Is er wel sprake van een strooi- en veegbeleid dat er bijvoorbeeld op is gericht om in elk geval verbindings- en doorgaande fietsroutes zo snel mogelijk sneeuwvrij te maken en vervolgens ook te houden?
2. Hoeveel klachten heeft u ontvangen van burgers over levensgevaarlijke situaties op de fietspaden?
3. Vanuit het onderwijsveld hebben wij concrete klachten gehad over het niet sneeuwvrij houden van de openbare ruimte vlak voor scholen. Dit heeft tot ongelukken en botbreuken geleid. Wat is uw sneeuwruimbeleid ten aanzien van scholen en andere openbare gebouwen en kan dit worden geïntensiveerd?
4. Tijdens de beantwoording van de mondelinge vragen op 22 november, antwoordde wethouder Van Gastel dat het borstelen van fietspaden niet verstandig is: het kan leiden tot schade aan wegdek en geparkeerde auto’s. Is het college het met ons eens dat de door het college gegeven argumenten tegen borstelen niet opgaan bij vrijliggende fietspaden? Bent u daarom bereid uw standpunt te heroverwegen?
De fracties hopen spoedig antwoord te krijgen op de gestelde vragen, en vooral ook dat er snel beter sneeuw geruimd zal worden.