Vanaf 2019 krijgt Arnhem de strengste milieuzone van Nederland. Daarnaast komt er een uitvoeringsplan luchtkwaliteit, waarin nog meer plannen komen voor gezondere lucht. GroenLinks vroeg hier vorige maand om in schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. Deze maatregelen zijn namelijk hard nodig. Arnhem staat op plek 2 van meest vervuilde steden van Gelderland. Raadslid Mark Coenders: "Het is goed dat Arnhem stappen zet voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Maar hiermee zijn we er nog niet. We moeten volop werk blijven maken van gezondere lucht."

Op 7 september jl. besloot de rechter dat de staat meer moet doen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren. Bij knelpunten moet er direct een goede oplossing worden bedacht. GroenLinks vindt dat deze uitspraak niet alleen iets betekent voor de landelijke overheid maar ook voor Arnhem en stelde daarom hierover vorige maand vragen aan het college. Slechte luchtkwaliteit heeft flinke invloed op de gezondheid van Arnhemmers. Coenders: "In de stad moeten de fiets en het OV meer voorrang krijgen ten opzichte van de auto. Ook willen we dat de milieuzone wordt uitgebreid voor vervuilende scooters en brommers."

GroenLinks vroeg verder om meer aandacht voor luchtkwaliteit door bijvoorbeeld het opstellen een nieuw uitvoeringsplan. In haar reactie gaf het college aan een uitvoeringsplan luchtkwaliteit te gaan maken en de raad daarover voor het einde van het jaar te informeren.

Wat moet er nog meer gebeuren voor een duurzaam Arnhem?

Het uitbreiden van de milieuzone is een goede stap, maar er moet meer gebeuren om de klimaatverandering tegen te gaan. GroenLinks presenteerde onlangs haar tegenbegroting, waarin extra geld wordt uitgetrokken voor een duurzaam Arnhem. De Arnhemse gemeenteraad besluit begin november over de Arnhems begroting.