Dankzij een door GroenLinks geïnitieerd amendement bevatten de toekomstplannen voor de gemeente Arnhem een apart stadsprogramma ‘Arnhem groene en duurzame stad’. In eerste instantie was er in de Perspectiefnota 2013-2016, het document waarin deze toekomstplannen zijn opgenomen, vrijwel geen aandacht besteed aan Arnhem als groene stad. “Bovendien werd er bijna niet gesproken over de ambities op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing, ” aldus fractievoorzitter David Willemsen. “Dit terwijl in het Arnhemse Lenteakkoord daarvoor zeer duidelijke doelstellingen zijn opgenomen. Het is belangrijk dat we die in 2014 gaan halen en daarom is het heel goed dat hier nu een nieuw en apart stadsprogramma voor is. In feite hebben we nu een wethouder duurzaamheid in de persoon van Van Gastel. Het programma Arnhem elektriciteitsstad is leuk maar het gaat om het behalen van de doelstellingen. Wij verwachten nu volle inzet op duurzaamheid en een vertaling hiervan in de begroting”.
In het stadsprogramma is een heel divers aantal plannen opgenomen. David Willemsen: “We gaan de Veluwe en de uiterwaarden meer bij de stad betrekken en zorgen voor het behoud van onze parken en bossen. Daarnaast gaat Arnhem stimuleren dat er meer groen op daken komt en moeten er meer beken bovengronds gehaald worden. Zo wordt Arnhem zichtbaar nóg groener.” Het doel van het Stadsprogramma is dan ook het behoud van Arnhem als groene stad en de ontwikkeling van Arnhem als duurzame stad.
“Arnhem richt zich nu al steeds meer op duurzaamheid, getuige bijvoorbeeld het project Energie made in [Arnhem] dat zorgt voor groene banen en profilering van Arnhem als energiestad. Binnen dit project gaat Arnhem hernieuwbare energie lokaal opwekken en maatregelen treffen voor het zuinig gebruik ervan,” legt David uit. “Daarnaast zullen we in de toekomst slimmer om moeten gaan met (her)bestemming van gebouwen en investeringen in de bestaande stad. Dit betekent dat er minder onnodig gesloopt gaat worden, minder overbodige nieuwbouw, en het geven van meer creatieve invullingen aan bestaande gebouwen.”
Aan het Stadsprogramma zijn concrete veranderopgaven gekoppeld, in de vorm van drie prioriteiten. “De hoogste prioriteit heeft het halen van 3% energiebesparing per jaar en de productie van 7% duurzame energie in 2014, zoals afgesproken in het Arnhemse coalitieakkoord. Daarnaast gaat de gemeente het opzetten van het Gemeenschappelijk Duurzame Energiebedrijf ondersteunen en zorgen dat er nog dit jaar een loket komt. Daar kunnen individuele Arnhemmers, maar ook bedrijven en instellingen terecht voor tips en informatie over duurzame energie en energiebesparing. Ten derde zal de gemeente het imago van Arnhem als ‘elektriciteitsstad’ gaan versterken: dit zijn we van oudsher al, en door het nu te benadrukken kunnen we de groene werkgelegenheid uitbreiden.”