Met unanieme steun is het amendement van GroenLinks om een Jeugdcultuurfonds op te richten aangenomen. Daardoor kunnen kinderen van de Arnhemse minima blijven meedoen met activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Dankzij extra middelen voor de Arnhem Card zal is hiermee de participatie van kinderen aan cultuureducatie een beleidsdoel voor de periode 2012-2015 geworden. GroenLinks-raadslid Tobias de Groot: “GroenLinks vindt kunstbeoefening heel waardevol voor de persoonlijke en creatieve ontwikkeling van kinderen. De inkomenspositie van hun ouders is iets waar kinderen niets aan kunnen doen: daarom is het belangrijk dat alle kinderen, onafhankelijk van het inkomen van hun ouders, kansen blijven krijgen.” Een Jeugdcultuurfonds biedt daarbij een helpende hand. Ook in onder andere Amsterdam, Amersfoort, Utrecht, Eindhoven en Leiden zijn inmiddels al – met succes – Jeugdcultuurfondsen opgericht. Tobias: “Met dit fonds waarborgen we dat kinderen van minima ook cultuuronderwijs kunnen genieten. Het is heel fijn dat de hele Arnhemse raad ons initiatief gesteund heeft.”
Jeugd en cultuur in Arnhem
Ondanks dat Arnhem veel ambities heeft op cultureel vlak voor de jeugd, is er nog geen gemeentelijk Jeugdcultuurfonds. Voor mensen die weinig te besteden hebben zijn de kosten van muzieklessen amper op te brengen. Door Rijksbezuinigingen staat het budget van de Arnhem Card, die de minima kortingen geeft op allerlei diensten en voorzieningen,
onder druk. Het huidige budget is te beperkt om alle kinderen op sport en cultuurgebied nu en in de toekomst te ondersteunen. Daar komt bij dat eind 2011 het tijdelijke budget voor het vergroten van de participatie van kinderen aan sport en cultuur beëindigd wordt en dat
de inkomensgrens voor het gemeentelijk minimabeleid verlaagd is naar 110% van het bijstandsniveau. Daarbij is armoedebeleid voor GroenLinks een speerpunt. “Oftewel: hoogste tijd om een Jeugdcultuurfonds in het leven te roepen", zo stelt Tobias de Groot. "Door de inkomsten te vergroten met een bijdrage uit het Jeugdcultuurfonds kunnen kinderen van 4 tot en met 18 jaar, wiens ouders een uitkering op bijstandsniveau hebben, bijvoorbeeld lessen volgen aan een muziekschool of lid worden van een toneelclub.”
Regionale Jeugdcultuurfondsen
Inmiddels zijn er al vele regionale jeugdcultuurfondsen opgericht. De deelname van kinderen aan cultuureducatie blijkt niet alleen de persoonlijke ontwikkeling van kinderen te bevorderen, maar draagt daarmee ook bij aan een creatieve en innovatieve samenleving. In steden waar al een Jeugdcultuurfonds is opgericht, blijkt het een succesvol instrument om actieve cultuurparticipatie bij kinderen uit lagere inkomensgroepen te bevorderen. En dat is hard nodig: uit onderzoek blijkt dat het volgen van muziek, toneel- of danslessen nu niet voor elk kind weggelegd is. Van alle kinderen uit ‘minimagezinnen’ volgt 34% geen cultuureducatie, in 48% van de gevallen is dat om financiële redenen. Tobias legt uit: “Het is overigens niet zo dat puur en alleen het geld uit dit fonds ingezet gaat worden. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er ook naar privaat geld wordt gezocht bij partners in de stad, zoals de ondernemersvereniging, de Rotary en/of andere stadspartners."