Woensdag heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan Doorbraak Naar Werk. Het plan beschrijft een ambitieuze aanpak van de gemeente om 500 extra Arnhemmers naar werk te begeleiden bovenop de landelijke doelstelling. Meedoen naar vermogen is een belangrijk uitgangspunt. Raadslid Marie José Navis: “Uit het uitgangspunt meedoen naar vermogen spreekt vertrouwen. Want dat uitgangspunt zorgt ervoor dat de Arnhemmer weer centraal wordt gesteld; een mens meer is dan een cv met kwalificaties. Als wij eerlijke kansen op de arbeidsmarkt willen realiseren, op een arbeidsmarkt die steeds meer flexibiliseert, dan vraagt dat om een plan waarin empathie een belangrijke kernwaarde is.”

Het plan Doorbraak Naar Werk spreekt een sterke ambitie uit; 500 mensen extra naar werk begeleiden. En het omvat in de werkwijze ook een andere aanpak dan gebruikelijk: maatwerk. Dat betekent dat bij het doorstromen naar werk de Arnhemmer centraal wordt gesteld met voor hem of haar één aanspreekpunt. Zodat het spreekwoordelijke kastje-naar-de-muur en de bijbehorende bureaucratie beperkt wordt. Dat vraagt een andere manier van werken voor alle betrokkenen en een flinke financiële investering. Daarom stelt de Wethouder Martien Louwers een Werkinvesteringsfonds voor. Dat is een fonds waarmee de gemeente extra inspanningen kan leveren om het nieuwe doorbraakplan kan ontwikkelen. Niet alleen op het stadhuis, maar ook in de wijken. Wethouder Louwers en haar team willen met iedere werkzoekende Arnhemmer aan de slag: passend en naar wens.

Marie José Navis: “Wij zijn positief over de aanpak, want het zorgt voor meer maatschappelijke verbinding door mismatchen tegen te gaan. En bovendien heeft de aanpak aandacht voor het individu als geheel.” Navis merkt wel op dat met het toenemende aantal tijdelijke contracten op de arbeidsmarkt er aandacht moet zijn voor de duurzaamheid van de doorstroom naar werk. De onzekerheid over jouw arbeidssituatie is iets dat binnendringt op je hele bestaan. Het plan Doorbraak Naar Werk gaat daarom uit van een doorlopend contact naar behoefte, zodat een inwoner ook hulp kan vragen aan de gemeente bij het doorstromen naar werk en de daarbij behorende gewijzigde levenssituatie.

Werk kan leiden naar meer bestaanszekerheid, opbouw sociale contacten en mogelijkheden tot zelfrealisatie. Naar verwachting zal daarom het plan Doorbraak Naar Werk (en de verwachte effecten) ook meegenomen worden in de integrale aanpak voor armoedebestrijding, dat in het eerste kwartaal van 2020 aan de raad voorgelegd wordt. Daarin zal onze Marie José Navis uiteraard aandacht vragen voor het tegengaan van de armoedeval, eerlijke lonen, het bijverdienen naast een uitkering en toegankelijkheid van toeslagen. Tijdens het bespreken van Doorbraak Naar Werk is een motie (van PvdA en GroenLinks) aangenomen die het college de opdracht geeft om de armoedeval te onderzoeken en een plan van aanpak voor te leggen aan de raad.