Uit een artikel in de Volkskrant van afgelopen vrijdag 31 december blijkt dat in het hele land steeds meer hulpvragen van ouders door Bureau Jeugdzorg worden afgewezen. Het lijkt zo te zijn dat veel ouders met hun vraag van het kastje naar de muur worden gestuurd. GroenLinks-fractielid Ria Peters maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, en heeft daarom vandaag aan het college gevraagd of ook in Arnhem het landelijke percentage van de aanmeldingen, namelijk een schrikbarende 40%, niet geaccepteerd wordt.

Ouders met hulpvragen kunnen hiervoor terecht bij de Bureaus Jeugdzorg (BJZ). Uit het artikel in de Volkskrant blijkt nu dat steeds meer hulpvragen van ouders door Bureau Jeugdzorg worden afgewezen. De brancheorganisatie MOgroep heeft cijfers gepubliceerd waaruit blijkt dat bijna 40% van de aanmeldingen niet wordt geaccepteerd. De reden voor de afwijzing is vaak niet een capaciteitsprobleem, maar het feit dat het om lichte opvoedingsondersteuning gaat. Ria Peters: “Ouders en jongeren komen via verwijzers terecht bij een Bureau Jeugdzorg. In deze gevallen, waarbij het gaat over laagdrempelige of lichte opvoedingshulp, zouden ze echter verwezen moeten worden naar het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het is vreemd dat dit niet gebeurt.”

De lokale Centra voor Jeugd en Gezin zouden eigenlijk het eerste loket worden voor ouders met een vraag of een probleem. Ria: “Blijkbaar werkt het landelijk nog niet zo. Ik ben erg benieuwd of het college bekend is met deze ontwikkeling, en iets kan zeggen over de situatie in Arnhem.” Mocht het probleem zich ook in Arnhem voor doen, dan is GroenLinks erg benieuwd wat het college gaat doen om er voor te zorgen dat ouders en jongeren met opvoedingsvragen wel direct verwezen worden naar het Centrum voor Jeugd en Gezin, of zelf de weg daarheen kunnen vinden. Meer in het algemeen heeft Ria tot slot een vraag gesteld over de aansluiting van de jeugdzorg op het lokale aanbod van licht pedagogische en ambulante hulp en opvoedingsondersteuning. GroenLinks hoopt spoedig antwoord op haar vragen te krijgen.