Het aantal jongeren dat zonder diploma en startkwalificatie het MBO en voortgezet onderwijs verlaat, ligt in Arnhem relatief hoog. Wethouder van Geffen (SP) van onderwijs heeft toegezegd met de nodige spoed een evaluatie uit te voeren naar de instrumenten die de gemeente inzet om het aantal voortijdig schoolverlaters te beperken. Hij werd hiertoe opgeroepen door een motie van GroenLinks en D'66. "Tot voor kort was het team Voortijdig Schoolverlaters (VSV) dé plek waar jongeren tussen de 16 en 18 jaar terecht konden, als het risico bestond op schooluitval. Deze aanpak bleek goed te werken. Helaas is dit project beëindigd, ik vraag me af of dit een verstandig besluit is geweest, zeker omdat het aan een goede evaluatie heeft ontbroken," zegt raadslid Ria Peters van GroenLinks. Wethouder van Geffen heeft toegezegd de gemeenteraad regelmatig te informeren over zijn inspanningen het aantal voortijdig schoolverlaters zoveel mogelijk te beperken. GroenLinks zal hem scherp volgen tijdens die inzet.
In de periode 2011 - 2012 lag het percentage schoolverlaters in Arnhem op 5 procent, bijna 2 procent boven het regionaal gemiddelde. In het convenant "aanval op uitval" hebben de regiogemeenten en scholengemeenschappen de ambitie vastgelegd het aantal schoolverlaters te beperken. Afgelopen jaar zijn 507 jongeren in de gemeente Arnhem zonder diploma van school vertrokken, de doelstelling lag op 344 jongeren.
Ria Peters: "We presteren als Arnhem structureel onder de maat. Juist nu komt de jeugd moeilijk aan de bak zonder diploma. Ik maak me zorgen over deze groeiende groep, die geen goede basis kent om in het eigen levensonderhoud te voorzien en om volwaardig mee te doen in de Arnhemse gemeenschap. Gelukkig neemt de wethouder de zorgen van GroenLinks serieus, ik vertrouw er op dat hij alles in het werk zal stellen om de ambities waar te maken."