Het aantal huisuitzettingen in Arnhem daalt. Dat blijkt uit een evaluatie van het Meldpunt Ontruimingen. In 2012 vonden 143 ontruimingen plaats. In de eerste helft van 2013 waren dit er 56. Aan het eind van 2013 stond de teller op 110. Wethouder Henk Kok: “Dat we erin slagen om in een tijd van economische crisis tegen landelijke trends in het aantal ontruimingen te laten afnemen, is een groot compliment waard aan alle betrokkenen. Maar we zijn er natuurlijk nog niet.”

 

Het Meldpunt Ontruimingen is een samenwerkingsverband van Volkshuisvesting, Vivare, Portaal, de gemeente Arnhem, Rijnstad en de VGGM. Zij hebben samen afgesproken dat uitzetting van sociaal kwetsbare bewoners op basis van huurschuld voorkomen moet worden, en dat er bij een dreigende huisuitzetting intensieve hulp komt bij het op orde brengen van financiële en andere problemen. Van de 423 vonnissen tot ontruiming wegens huurachterstand in de eerste 1,5 jaar van het meldpunt, is uiteindelijk 18 procent ontruimd. Kok:  “Het is niet mogelijk alle ontruimingen te voorkomen. Mensen willen soms niet meewerken aan een schuldenregeling. En bij overlast of wietteelt is er bij de corporaties zero-tolerance. Maar in de andere gevallen doen we wat we kunnen. Daar gaan we mee door.” 

 

Minder daklozen

Volgens Kok is het Meldpunt Ontruimingen belangrijk: “Het voorkomt veel persoonlijk leed. En het is de enige optie om de grote bezuinigingen op de maatschappelijke opvang te realiseren. We geven jaarlijks drie miljoen minder uit dan drie jaar geleden. Dat kan alleen als we de voordeur van de opvang door goede preventie op een kier zetten, en de achterdeur wagenwijd open.” In 2012 daalde het aantal daklozen van 149 naar 109. Op 1 oktober 2013 waren het er 90. 

 

Aandachtspunt: gezinsopvang

Dit jaar wil Kok doorgaan met preventie en waar mogelijk nog eerder ingrijpen (bijvoorbeeld als mensen betalingsachterstanden hebben op gas en licht). Ook wil hij de uitstroom uit de opvang verder verbeteren. “Er komen bijvoorbeeld extra plaatsen voor beschermd wonen bij”, zegt Kok. “We moeten vooral ook kijken hoe we de uitstroom uit de gezinsopvang verbeteren. Nu zit die verstopt doordat mensen vanwege hun woonverleden niet in aanmerking komen voor een convenantwoning van de corporaties. Dit heeft voor mij hoge prioriteit.” 

 

Regiobinding

De regiobinding die Arnhem in mei 2012 invoerde, is geëvalueerd. IrisZorg geeft aan dat in 2013 21 mensen aanklopten zonder regiobinding; die zijn overgedragen aan hulpverlenende instanties in de gemeente van herkomst. Negen personen zonder regiobinding zijn op grond van een uitzonderingsregel toch toegelaten tot de opvang. IrisZorg constateert dat niet alle gemeenten de regiobinding op dezelfde manier uitvoeren en dat dit lastig is. Wethouder Kok gaat dit in een overleg met de wethouders van andere centrumgemeenten aan de orde stellen. 

 

Zorgzone

Het aantal vrouwen dat werkt op de Zorgzone neemt gestaag af. Steeds meer vrouwen krijgen een plek in een beschermd wonen-voorziening. Het aantal vergunningen is gedaald van 36 op 1 januari 2011 tot 19 op 1 januari 2014. Henk Kok: “We moeten proberen nog meer vrouwen te bewegen om deze stap te zetten. We zijn aan het kijken of we bij het Rijk middelen kunnen krijgen om het uitstapprogramma, dat inmiddels regulier werk van IrisZorg is, te intensiveren.”